Endoskopi
Endoskopi basit anlamda içi görme veya içten bakı anlamına gelir. Uç kısmında ışık ve objeleri görüntüleyen optik kısmı olan, en tepesine monte edilmiş mikro çip kamera sayesinde görüntüleri bir monitöre (Tv ekranına) aktaran, kıvrımlı bölgelerden rahat bir şekilde geçebilecek nitelikte yılanvari hareket kapasitesine sahip (fleksibl) veya düz bir metal boru (rijid) şeklinde olan, genel anlamda “endoskop” denen alet vasıtası ile ağız boşluğu, yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı, kalın bağırsak, karın boşluğu ve akciğerlerin bronşları gibi organların içinin görüntülenmesi yöntemine de genel bir deyimle “endoskopi” denilir.
Endoskopi Çeşitleri
Özel olarak ise yemek borusu, miden ve on iki parmak bağırsağının bu aletin kullanılması suretiyle incelenmesine özofago-gastro-duodenoskopi, ince bağırsağın son 10 cm’lik kısmı ile kalın bağırsağın tümünün içi yapısının incelenebilmesine kolonoskopi,karın içi boşluğunun ve buradaki organların gözlemlenmesi işlemine laparoskopi, mesanenin içinin gözlenmesi işlemine sistoskpi, rahim içinin gözlemlenmesi işlemine histeroskopi, akciğerde bronşların içinin görüntülenmesi işlemine de bronkoskopi, adı verilmektedir.
Dışardan görünmesi mümkün olmayan iç organlar bu yöntem sayesinde direk bakı ile net bir şekilde gözden geçirildiği gibi, buralarda herhangibir anormal doku veya yapı görüldüğünde de yine bu yöntem sayesinde biopsi alınarak patolojik tanı konulabilmektedir.
Endoskopik Cerrahi
Endoskopik cerrahi ile gerçekleştirilen ameliyatlarda; ameliyat kesisi daha küçük olurken, hastalar ameliyat sonrasında daha az ağrı hissediyor ve daha erken taburcu olabiliyorlar.
Devamını OkuEndoskopik Tedaviler
Endoskopik tedavi yöntemleri ile birçok hastalık ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebilmektedir.
Devamını Oku