Greyfurt Suyu Hakkında
Yeni yapılan araştırmalar greyfurt suyunun bazı ilaçların etkilerini artırdığı ve o nedenle ölümle sonuçlanabilecek zararlı yan etkiler ortaya çıkardığını gösterdi. Bu nedenle ilaç kullanan kişilerin greyfurt suyu içmemeleri önerilmektedir.
Greyfurt Suyu İlaçların Etkisini Nasıl artırıyor?
İlaçlar bağırsaklarda ve karaciğerde bulunan CYP450 enzimiyle parçalanarak vücudumuzdan atılmaktadırlar. Bu enzimin ince bağırsaklarda bulunan P-450 3A4 isimli bir türü greyfurt suyu içince yok olmakta ve bu nedenle de ilacın parçalanması geciktiğinden kanda birikmekte ve sonuçta ilaç zehirlenmesine neden olabilmektedir.
Greyfurt Suyundaki Hangi Maddeler Bu etkiyi Yapıyor?
Greyfurt suyunda bulunan narinjin ve psoralen maddelerinin bağırsaklarda bulunan ve ilaçları parçalayan P-450 3A4 isimli enzimin etkisini yok ettiği ortaya konmuştur.
Greyfurt Suyu İçince İlaç Üzerine Etkisi Ne kadar Sürüyor?
Yapılan çalışmalar bir bardak greyfurt suyunun (yaklaşık 250 ml) bu etkiyi göstermeye yettiğini, ilaçla beraber greyfurt suyu içmenin veya greyfurt suyu içtikten 12 saat sonra bile ilacı almanın bu etkiyi ortadan kaldırmadığını göstermiştir. Örneğin kolesterol düşürücü olarak kullanılan lovastatin isimli ilaç greyfurt suyu içildikten 12 saat sonra alınsa bile kandaki düzeyleri 2 kat daha fazla olmaktadır. Greyfurt suyunun bu etkisinin kalkması için en azından 24 saat geçmesi gerektiği ileri sürülmüştür.
Hangi İlaçların Etkileri Greyfurt Suyu İle Artmakta Ve Zararlı Etkiler Ortaya Çıkmaktadır?
A - Tansiyon İlaçları
Yapılan araştırmalar hipertansiyon (tansiyon yüksekliği) tedavisinde kullanılan Felodipin (Plendil tablet), verapamil (İsoptin tablet) ve nisoldipin (Syscor tablet) gibi ilaçların greyfurt suyu içen kişilerin kanlarında anormal derecede yüksek düzeylere ulaştığını göstermiştir. Nifedipin (Adalat) ve amlodipin (Vasokard, Norvasc tablet) kullananlarda greyfurt suyunun yan etkisi görülmemiştir. Bu nedenle mevcut verilere göre felodipin, nisoldipin ve verapamil kullanan hastalar greyfurt suyu içmemelidir.
B - Psikiyatri , Uyku Ve Epilepsi İlaçları
Diazepam (Diazem, Diapam, Nervium, Spazmo-Valibrin tablet gibi ilaçlar), triazolam, midazolam ve buspiron (Buspon kapsül) kullananlarda greyfurt suyu içilince etki çok artmaktadır. Epilepside kullanılan karbamazepin (Tegretol tablet) eğer greyfurt suyu ile birlikte alınırsa etkisi % 40 artmaktadır.
Yine depresyonda kullanılan sertralin (Lustral, Selectra, Seralin, Serdep tablet) içeren ilaçların etkisi greyfurt suyu ile % 50 artmaktadır.
C - Kolesterol Düşürücü İlaçlar
Statin dediğimiz bu ilaçlardan simvastatin (Zocor Lipovas, Zovatin), lovastatin ve atorvastatin (Lipitor, Ator, Tarden) kullanan kişilerde greyfurt suyu içilince kan düzeyleri 2-16 kat artmakta ve zararlı olmaktadır. Bu nedenle bu tür kolesterol düşürücü ilaç kullananların greyfurt suyu içmemeleri gerekir.
D - Empotans Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Empotans tedavisinde kullanılan sildenafil (Viagra, Vigrande, Sildegra tablet) kullanan kişilerde ilacın etkisinin %23 daha fazla olduğu saptanmıştır. Bu nedenle bu ilaçları alanlar greyfurt suyu içmemelidir.
E - Mide-Bağırsak Hastalık İlacı Cisapride
Mide ve bağırsak hareketini artırmak için kullanılan cisaprid adlı ilaç greyfurt suyu ile beraber alınırsa etkisi % 50 artmakta ve zararlı olmaktadır.
F - Allerji, Grip-Sinüzit Tedavisinde Kullanılan Terfenadin
Allerjik hastalaıklar, grip ve sinüzit tedavisinde kullanılan antihistaminik terfenadin isimli ilaç greyfurt suyu ile beraber alınırsa kalb üzeribde yan etkiler ortaya çıkmaktadır.
G - Kalp İlacı Amiodarone
Kalp ritm bozukluklarında kullanılan amiodarone (Cordarone tablet) isimli ilaç kullananlarda greyfurt suyu içilince etkisi azalmaktadır.
Özet Ve Öneri:
Yukarıda belirtildiği üzere yapılan çalışmalar bazı ilaçların greyfurt suyu içen kişilerde zararlı yan etkilere neden olduğunu göstermiştir. Başka ilaçlarla yapılan çalışmalar arttıkça bu bilgiler artacaktır. Mevcut veriler ilaç kullanan kişilerin greyfurt suyu içmemeleri yönündedir. İşin ilginç diğer bir yanı ise greyfurt suyunun ilaçların kan dolaşımındaki etkisini artırma özelliğiyle belki ilerde ilacın dozunu azaltarak ve greyfurt suyu veya içindeki etken maddeyi birlikte alarak dozu azaltma ve daha ucuza hastalık tedavi olanakları sağlama olasılığının ortaya çıkmasıdır. Ancak bunun için ileri araştırmalara gerek vardır. Bizim bir hekim olarak şimdilik önerimiz ‘’ilaç kullanıyorsanız greyfurt suyu içmeyiniz’’ şeklindedir.
Greyfurt Hakkındaki Bilinmeyen Yeni Gerçekler
C vitamini olan greyfurtun olumsuz düşüncelere ve kıskançlık, hayal kırıklığı gibi durumları ortadan kaldırdığını biliyor muydunuz? Kandaki şeker değerlerini düşüren vitamin aynı zamanda dişetlerini de koruyor ve ince bağırsaklarda bazı maddeleri yok ederek sağlıklı bir hayat sunuyor…
Greyfurt, kafa karışıklığı, kıskançlık ve hayal kırıklığı gibi olumsuz düşünce durumlarında ilaç olarak kullanılır. Greyfurt, bu durumları yok eder ve canlandırıcı karakteri ile kararsızlık, sürüncemede bırakma ve geçmiş için kaygılanma durumlarında fayda sağlar. Manik ve depressif arasında gidip gelen durumlarda yardımcıdır. Greyfurt lifi kolesterolü düşürüyor.Yapılan çalışmalarda greyfurt lifinin kolesterolü önemli ölçüde düşürdüğü saptandı
Greyfurt’un Faydaları
Bilim adamları, günde iki greyfurt yemenin dişeti hastalıklarına karşı mücadelede birebir olduğunu açıkladı. İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, greyfurt vücuttaki C vitamini seviyesini artırıyor, dişetlerindeki kanamayı durduruyor. Antioksidan etkisi olan C vitamini, kandaki şeker değerlerini düşürürken aynı zamanda dişetini koruyor. İngiliz Ağız Sağlığı Derneği tarafından 58 kişi üzerinde yapılan araştırmada, deneklere günde iki greyfurt yedirildi ve diş etlerinin eskisinden çok daha sağlıklı olduğu görüldü.
Greyfurttun önemini bilenler arasında Ediz Hun da bulunuyor: "Her sabah balıkyağı, greyfurt suyu ve sütten vazgeçmem" (Sabah Gazetesi), Atv hafta sonu ana haber bülteni spikeri Şebnem Sunar Küçük de , TV makyajı yaptığı için cilt bakımına önem verdiğini söylüyor. Küçük'ün vücudu için ihmal etmediği tek doğal bakım ise, her sabah içtiği greyfurt suyu...
Greyfurt Sayesinde Zayıflamak
San Diego'daki bir klinikteki bilim adamları greyfurdun zayıflamayı destelediğini ortaya çıkarmışlar. Bir deneyde yemekten önce yarım greyfurt yiyen İnsanların kanında daha az miktarda İnselin ve glikoz bulunmuş. Netice: Greyfurt şekerin vücutta eritilmesini desteklediğinden şeker yağa dönüştürülüp vücut tarafından depolanmıyor. Kalp dostu Omega diyeti greyfurt suyu kullanılarak yapılmıştır.
Greyfurtla ilgili bilinmesi gereken başka önemli noktalar da var tabi ki…İlaçla greyfurt suyu içilmemeli.
Tablet olarak alınan ilaçların etkisini artırabilen greyfurt suyunun, bazı durumlarda ölüme bile neden olabileceği belirtildi. İlaçların bağırsaklarda ve karaciğerde bulunan bir enzimle parçalanarak vücuttan atıldığını bildiren İstanbul Gülhane Askeri Tıp Akademisi Endokrinoloji Metabolizma ve Diyabet Uzmanı Prof. Dr. Metin Özata, greyfurt suyunun, bu enzimin ince bağırsaklarda bazı maddeleri yok edebildiğini kaydetti
Greyfurtun Diğer Sebze Ve Meyvelere Oranla C Vitamini Oranı
- Brokoli: 1kase (116 miligram)
- Portakal suyu: 1 bardak (97 miligram)
- Çilek: 1 kase (84 miligram)
- Portakal: 1 tane (75 miligram)
- Greyfurt: 1 tane (67 miligram)
Greyfurtun Tadının Acı Olmasının Sebepleri Ve İçindekiler
Greyfurt, diğer tüm turunçgiller gibi sitrik asit içeriyor. Acımsı ekşi bir tadı olan sitrik asit, aslında tüm turunçgillere bu karakteristik tadı veriyor. Ancak, ürünün yetiştiği iklime, ağacın ırkına ve daha birçok nedene bağlı olarak, meyve içeriğindeki şeker oranı değişik olabiliyor.
Greyfurtun tipik acımsı tadı, narinjenin adlı kimyasal bileşikten ileri geliyor. Greyfurt meyvesi içeriğinde şekerler, flavanoidler, kumarin ve psoralen türevleri bulunuyor.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Hemoroid (Basur) Nedir?
Yaygın görülen bir rahatsızlık olan hemoroid(basur); makat(anüs) bölgesindeki toplardamarların şişip genişlemesidir,yani bacaklarda görülen varis'in makatta olanıdır.
Devamını OkuHıv Pozitif Kişiler 3-15 Yıl İçinde AIDS Olabilir!
HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virusu), AIDS hastalığına yol açan virüsün adı.
Devamını OkuObezitede Yapılan Tetkikler
Obezite nedeniyle bize başvuran hastalara aşağıdaki tetkikler yapılmaktadır...
Devamını Oku