Laparoskopi
Laparoskopi; göbek deliğinin hemen altından yapılan 1 cm’lik bir kesiden karın içerisine gönderilen “trokar” adını verdiğimiz özel bir aparat içerisinden çubuk şekline getirilmiş bir teleskopun karın içine sokularak karın içerisindeki organların görüntülenmesi yöntemidir. Laparoskopi 1980li yılların ortalarına kadar genelde tanısal amaçlı uygulanan bir işlem olmasına karşın teknolojik gelişmelere paralel olarak son yıllarda giderek artan bir sıklıkta tedavi amaçlı uygulanmaktadır.
Laparoksopi Nasıl Uygulanır?
Laparoskopi; genel anestezi altında gerçekleştirilir. Göbek deliğinin hemen altından 1cm’lik bir kesi yapılır. Buradan içeriye sokulan özel bir iğne ile karın boşluğu CO2 (karbondioksit) gazı ile şişirilir. Daha sonra bu kesiden “trokar” denilen, bu iş için özel olarak üretilmiş içi boş bir boru karın içine sokulur. Bu aparat laparoskop denilen ve tepesine monte edilmiş kamera ve soğuk ışık kaynağını içeren video-kamera düzeneğinin karın içine yerleştirilmesine olanak sağlar. Böylece operatör ve tüm ameliyat ekibi operasyon süresince ameliyat bölgesini video monitöründen (ekrandan) izleme olanağı bulur ve bu görüntüleme eşliğinde girişimsel işlemleri gerçekleştirir.
Böylece tüm karın içi hızlıca gözlendikten sonra diğer ameliyat aletlerinin yerleştirileceği 1cm veya 5mm’lik yerine göre iki veya üç kesi daha yapılır. Bu kesilerden de trokar denilen kataterler yerleştirilir. Artık bu aşamadan itibaren girişimsel tedavi amaçlı işlemlere geçilir.
Laparoskopik Cerrahi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.drmustafasener.com/laparoskopik-cerrahi
Laparoskopik Kasık Fıtığı Ameliyatı Nedir?
Kasık fıtığı; tıp literatüründe İnguinal herni olarak tanımlanmaktadır. Karın duvarında gelişen fıtıklar içerisinde en sık görülen tür olan kasık fıtığı; yeni doğanlar dahil her dönemde yaşanabilmektedir.
Devamını OkuLaparoskopik Reflü Ameliyatı Nedir?
Reflü probleminin cerrahi tedavisinde günümüzde sıklıkla laparoskopik yönteme başvurulmaktadır. Tıp alanındaki yenilikler ve teknolojik gelişmeler ile pek çok hastalığın tanı ve tedavisi önceki yıllara göre çok daha güvenli ve konforlu bir şekilde ge
Devamını OkuLaparoskopik Cerrahi
Laparoskopi; karın içini ışık kaynağına ve kameraya bağlı ince çubuk şeklinde bir optik cihazla gözlemleme prensibine dayanmaktadır. Teknoloji alanındaki gelişmeler tıbba ve cerrahiye de yansıyarak birtakım yenilikler getirmiştir, laparoskopi de bunl
Devamını OkuLaparoskopik Kist Ameliyatı
Laparoskopi kist ameliyatı, esnasında hastaların karın boşluğuna kamera ile girilerek organların karında geniş bir kesi açılmadan da görüntülenebilmesini sağlayan bir işlemdir.
Devamını OkuLaparoskopik Kasık Fıtığı Ameliyatı
Fıtık, erkeklerde daha yaygın gelişebilen, kasık bölgesinde şişlik ve ağrı ile kendini gösteren bir hastalıktır.
Devamını OkuLaparoskopik Karın Fıtığı Ameliyatı
Obezite, sigara kullanımı, yaşlılık ve gebelik gibi etkenler fıtık riskini arttırıyor. Ancak fıtık oluşumunu arttıran başka bir etken daha var:
Devamını OkuLaparoskopik Kolesistektomi
Safra kesesi, karaciğerin altında duran ve sağ üst karında bulunan armut biçimindeki organdır. Safra kesesinin vücutta amacı safrayı depolamaktır.
Devamını OkuLaparoskopik Böbreküstü Bezi Cerrahisi
Böbreküstü bezi ameliyatı günümüzde geliştirilen yeni teknikler sayesinde kapalı (laparoskopik) bir şekilde yapılabilmektedir.
Devamını OkuLaparoskopik Reflü Ameliyatı
Reflü ameliyatı, laparoskopik teknikler kullanılarak en sık yapılan operasyonlardan biridir.
Devamını OkuLaparoskopik Apandisit Ameliyatı
En sık rastlanan ve acil tedavi gerektiren ‘mide-bağırsak’ hastalıklarının başında apandisit gelir. Laparoskopik yöntemle yapılan apandisit, genel anestezi altında yapılır ve en fazla yarım saat kadar sürer.
Devamını Oku