Laparoskopik Kasık Fıtığı Ameliyatı

Fıtık, erkeklerde daha yaygın gelişebilen, kasık bölgesinde şişlik ve ağrı ile kendini gösteren bir hastalıktır.

Bazen kasık fıtığı karnın içinde sıkışma yapabilir. Bu durumda kasık fıtığının tedavi edilmesi şarttır. Sıkışmanın olması, bağırsağı olumsuz etkiler. Bu da ilaçla çözülemeyen ve sağlığı ciddi şekilde tehdit eden bir durumdur. Kasık fıtıkları büyük değilse ya da rahatsızlık vermiyorsa, tedavi edilmesine ihtiyaç duyulmaz.

[quick-content]

Kasık Fıtığına Neden Olan Faktörler

Kasık fıtığı problemine neden olan birçok faktör bulunabilmektedir. Bu faktörler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

- Genetik fakötler (Özellikle birinci derecede yakında gözlemleniyorsa risk faktörü oluşturmaktadır.)

- Erkeklerde çok daha sık görülmektedir. (Yapılan araştırmalar sonucunda kasık fıtığı problemi dünyada her beş erkekten birinde görülmektedir.) 

- Yumuşak doku deformasyonları

- Gebelik 

- Sigara ve tütün ürünü kullanımları

- Çeşitli akciğer hastalıkları (KOAH)

- Daha önce geçirilen cerrahi operasyonlar

Yukarıdaki maddelerin kasık fıtığı problemine neden olduğu bilinmekle birlikte risk faktörü taşıyan hastaların özellikle bu probleme karşı önlem alması gerekmektedir. Bununla birlikte kasık fıtığı tedavisi olan kişilerin önlem almadıkları zaman problemin tekrarladığı gözlemlenebilmektedir. Özellikle kasık fıtığı problemine sık uygulanan bir fiziksel aktivite neden oluyorsa tedavi sonrasında aktiviteye devam edilmesi durumunda kasık fıtığı tekrarlanabilmektedir. 

Fıtık Ameliyatlarında Kapalı Yöntem

Fıtık ameliyatları eskisi gibi açık yöntemle yapılmıyor. Birçoğunda artık laparoskopik yöntem denilen kapalı yöntem uygulanıyor. Kapalı yönteme göre açık yöntemle yapılan operasyonlarda daha az ağrı oluyor. Ayrıca kişilerin günlük yaşamlarına dönmeleri de daha erken oluyor. Eski teknolojide yapılan ameliyatlarda, fıtığın yeniden tekrarlama riski vardı. İyileşme süreci çok uzun sürüyor ve ağrı daha çok hissediliyordu.

Laparoskopik yöntemle karın içindeki boşluğa girilmeden, karın kasları arasından kamera yardımıyla gereken tedavi sağlanabiliyor. İşlem sırasında kasık fıtığının özelliğine göre greft kullanılarak fıtık açıklığı kapatılıyor. Başarılı şekilde tamamlanan operasyon, ortalama 15 dakikada bitiyor. Geniş kesiler yerine açılan minik deliklerden her iki taraftaki kasık fıtığını tamir etmek imkânı vardır. Kişide çift taraflı kasık fıtığı varsa, kapalı yöntemle ameliyat oldukça idealdir. Sporla ilgilenenlerin, operasyondan sonra egzersizlerine dönmeleri de erken dönemde mümkündür. Kapalı ameliyat sayesinde en geç 2 ya da 3 haftaya kadar sporcular antrenmanlarına geri dönebilir.

Fıtık ameliyatıyla beraber hastada başka bir ameliyatın yapılması da gerekiyorsa, laparoskopik yöntemle her iki işlem aynı ameliyatta rahatlıkla gerçekleştirilebilir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Süreç

Kasık fıtığı ameliyatı sonrasında gerek iyileşme sürecinin kısalması gerekse konforlu bir süreç yaşanması ile birlikte fıtık probleminin tekrarlamaması amacı ile hasaların dikkat etmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır. Bu noktalar; 

- Özellikle iyileşme sürecinde ağır kaldırılmamalıdır.

- Doktorun önerdiği ağrı kesici ve benzeri ilaçların kullanımı aksatılmamalıdır.

- Kabızlık durumundan kaçınılmalıdır.

- Ameliyat bölgesinde oluşacak sertlik, morluk ve şişkinlikler normal karşılanmalıdır.

Kasık fıtığı ameliyatı sonrasında hasta yaklaşık 5 ila 6 saat gözlem altında tutulduktan sonra istirahatine evde devam edebilmektedir. Bu süreçte yanında bir refakatçi olması tavsiye edilmektedir. Bununla birlikte ameliyat sonrası doktor kontrollerinin aksatılmaması önerilmektedir. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Laparoskopik Kasık Fıtığı Ameliyatı Nedir?

Kasık fıtığı; tıp literatüründe İnguinal herni olarak tanımlanmaktadır. Karın duvarında gelişen fıtıklar içerisinde en sık görülen tür olan kasık fıtığı; yeni doğanlar dahil her dönemde yaşanabilmektedir. 

Devamını Oku
Laparoskopik Karın Fıtığı Ameliyatı

Obezite, sigara kullanımı, yaşlılık ve gebelik gibi etkenler fıtık riskini arttırıyor. Ancak fıtık oluşumunu arttıran başka bir etken daha var:

Devamını Oku
Laparoskopik Cerrahi

Laparoskopi; karın içini ışık kaynağına ve kameraya bağlı ince çubuk şeklinde bir optik cihazla gözlemleme prensibine dayanmaktadır. Teknoloji alanındaki gelişmeler tıbba ve cerrahiye de yansıyarak birtakım yenilikler getirmiştir, laparoskopi de bunl

Devamını Oku