Meme Cerrahisi
Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. 20 yaşından itibaren her kadın elle meme muayenesi yapmaya başlamalı ve 40 yaşından itibaren de her yıl aksatmadan mamografi taramasından geçmelidir.
Erken tanı konulabildiği takdirde meme cerrahisi yüz güldürücü sonuçlar sağlamaktadır. Bu nedenle her kadın kendi meme yapısını tanımalı ve meme kanseri konusunda bilinçlendirilmelidir.
Meme kanseri belirtileri ;
- Memede kitle
- Meme boyutunda veya şeklinde değişiklik
- Meme ucunun içine göçmesi
- Meme başından kanlı veya başka renklerde akıntı gelmesi
- Koltuk altında kitle
- Memede kızarıklık, morluk, renk değişimi
Meme kanserinin tanı ve tedavi planlamasında hastanın yaşı, kanserin evresi, lokalizasyonu, tipi, patolojik özellikleri ve hastanın tercihi gibi pek çok faktör belirleyici rol oynamaktadır. Tedavi planlanırken tüm bu faktörler göz önünde bulundurularak değerlendirilmelidirler. Meme kanseri tedavisinde cerrahi tedavi en temel tedavi yöntemi olmakla birlikte, cerrahi dışı yöntemlere de başvurulabilmekte veya cerrahi öncesinde bu tedavilerin uygulamaları görülebilmektedir.
[quick-content]
Meme Koruyucu Cerrahi
Meme koruyucu cerrahi, lokal şartların uygun olduğu takdirde sıklıkla tercih edilen bir yöntem olmaktadır. Meme koruyucu cerrahi ; parsiyel mastektomi, lumpektomi, kadrantektomi gibi isimlerle de bilinmektedir. Meme koruyucu cerrahide tümör ve etrafındaki bir miktar sağlam meme dokusunun çıkartılması hedeflenmektedir. Yöntemin amacı, koltukaltı lenf yayılımının önlenmesi / yönetilmesidir. Bu amaçla ameliyat sonrasında radyoterapi ile destekleme işlemi yapılır. Başarı oranı göz önünde bulundurulduğunda kanser tedavisinde etkili bir yöntem olduğu görülmektedir.
Mastektomi Nedir?
Mastektomi işleminin, basit mastektomi ve modifiye radikal mastektomi olmak üzere iki çeşidi vardır. Kanserli dokunun, tüm meme dokusu ile birlikte çıkartılması anlamına gelmektedir. Koltuk altı lenflerinin de tutulmuş olması durumunda, lenflerin çıkartılmasını da içeren işlem modifiye radikal mastektomi olarak adlandırılmaktadır.
İşlem seçiminde, kanserli dokunun büyüklüğü ve koltukaltı lenflerinin durumları dikkate alınmalıdır. Bu yöntemle uygulanan meme cerrahisinde, kalan meme dokusunda kanserin nüksetme ihtimali biraz daha düşmektedir. Meme koruyucu cerrahiye göre %3 – 8 oranında daha etkili olduğu görülmektedir.
Mastektomi işleminden sonra bazı olgularda radyoterapi uygulanması da gerekebilmektedir. Ancak bazı erken olgularda ise radyoterapiye gerek kalmamaktadır. Bu nedenle; hastanın radyoterapi almasına engel bir durum söz konusu ise mastektomi cerrahisi tercih edilmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yatak (Bası) Yaraları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Yatağa ya da sandalyeye bağımlı olan hastaların karşılaştığı en büyük sorunlardan biridir yatak (bası) yaralarıdır..
Devamını OkuGreyfurt Suyu Hakkında
Yeni yapılan araştırmalar greyfurt suyunun bazı ilaçların etkilerini artırdığı ve o nedenle ölümle sonuçlanabilecek...
Devamını OkuKırmızı Etin Yarar ve Zararları
Sağlıklı bir yaşam için önemli olan kırmızı et, az tüketilmesi durumunda demir ve vitamin eksikliğine bağlı hastalıklara yol açar.
Devamını Oku