Obezite

Obezite ciddi morbidite ve mortaliteye neden olan, genetik ve çevresel faktörlerle ortaya çıkan kompleks, ciddi kronik bir hastalıktır. Dünya sağlık örgütü (DSÖ) obeziteyi, vücutta sağlığı bozacak şekilde aşırı yağ birikmesi olarak tanımlar. Morbid kelimesi obezitenin neden olduğu ciddi, ilerleyici sağlık problemleri ve yandaş hastalıkları tanımlamak için kullanılır. Obezite tüm dünyada giderek artan medikal ve sosyoekonomik bir problemdir. DSÖ bu nedenle obeziteyi çağımızın salgını olarak tanımlamaktadır. Obezite hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde hızlı artış gösteren dünya çapında ciddi bir salgın hastalıktır. Obezite, dünyada sigaradan sonra önlenebilir ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alır. 

DSÖ verilerine göre 20 yaş üzeri 2.3 milyar insan fazla kilolu, obezite ya da morbid obezite sorunu olan kişilerdir. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması verilerine göre ise toplumumuzun %64.9 ‘u fazla kilolu ya da obezdir. Kadınların %41’i, erkeklerin %21’i obezite sorunu olan kişilerdir. Morbid obezite oranı %2.9 ‘dur. Nüfusu 80 milyon üzerinde olan ülkemizde, tedavi bekleyen morbid obez hasta sayısı yaklaşık 2 milyon civarındadır. Öte yandan obezite sorunu olanların oranı ise (yani BKİ’i 30 dan büyük) yaklaşık 7.5 milyon dolayındadır.

Obeziteyi Etkileyen Faktörler

Obeziteyi etkileyen faktörler; kişisel, genetik ve kültürel faktörlerdir. Genetik faktörler bu nedenler arasında %60’lık bir orana sahiptir. Ardından %30 oranı ile çevresel faktörler gelir. Kişisel faktörler %10’luk bir dilimi oluşturmaktadır.

Halkın bilinçlendirilmesi, gerekli halk sağlığı tedbirlerinin alınarak beslenme alışkanlığı düzenlemesi ve hareketin yaşam biçimi haline getirilmesi obeziteden korunmak için önemlidir. 

Tüp Mide Ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatı, Obezite problemi çağın hastalığı olarak tanımlanmakta ve bu problemin tedavisinde farklı yöntemler uygulanmaktadır. Obezite’ de cerrahi tedavi uygulanması için hastanın vücut kitle indeksinin belirli bir oran üzerinde olması gerek

Devamını Oku
İstanbul Obezite Cerrahisi

Obezite cerrahisi, obez hastalarının sağlıklarına kavuşabilmeleri için gıda alımlarının ve besin emilimlerinin değiştirilmesi (azaltılması) için yapılan operasyonlardır.

Devamını Oku
Obezite Ameliyatı

Beslenme; anne karnında itibaren başlayarak hayatın sonuna kadar devam eden yaşamsal bir ihtiyaçtır. Bir insanın yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesi, fizyolojik ve zihinsel gelişimlerine devam edebilmesi için yeterli oranda gıda alması

Devamını Oku
Sleeve Gastrektomi

1990 senesinden beri mide küçültmek için operasyonlar yapılsa dahi, bugün uygulanan tüp mide ameliyat tekniği yani diğer bir adıyla,sleeve gastrektomi tekniği son olarak 2001 senesinde tarif edilmiştir.

Devamını Oku
Laparoskopik Tüp Mide Ameliyatı

Laparoskopik bir prosedürde, cerrahlar kanülle (dar ve tüp şeklindeki araçla) karna girebilmek için küçük kesiler yaparlar. Küçük bir video kameraya bağlı olan laparoskop, bu kanüller aracılığıyla içeri sokulur.

Devamını Oku
Mini Gastrik Bypass

Mini Gastrik Bypass, tamamen kapalı yöntemle gerçekleştirilen ve hem mide hacminin küçülmesini hem de ince bağırsakların bir kısmının emilim fonksiyonundan ayrı kalmasını sağlayan ameliyatlardır.

Devamını Oku
Duodenal Switch Ameliyatı (Bilio-Pankreatik Diversiyon)

Duodenal switch ameliyatı obezite cerrahisinde en etkin yöntemdir. Kalıcı kilo verme, yandaş hastalıkların düzelmesi değerlendirildiğinde ve özellikle Tip 2 diyabetin kontrolünde tartışılmaz üstünlüğü vardır.

Devamını Oku