Obezite Ameliyatı
Beslenme; anne karnında itibaren başlayarak hayatın sonuna kadar devam eden yaşamsal bir ihtiyaçtır. Bir insanın yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesi, fizyolojik ve zihinsel gelişimlerine devam edebilmesi için yeterli oranda gıda alması gerekmektedir. Aynı zamanda her insan; yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite, genetik ve fizyolojik özelliklerine göre belirli oranlarda enerjiye ihtiyaç duymaktadır.
Fizyolojik açıdan sağlıklı bir yaşam sürdürülebilmesi adına gıda alımının ve enerji tüketiminin dengeli bir şekilde olması gerekmektedir. Aksi halde tüketilen enerjiden çok daha fazla gıda(enerji) alımının söz konusu olması vücutta yağ birikmesine neden olmaktadır. Bu durum dengelenemediği süre de obezite olarak tanımlanan giderek kilo alma hastalığı ortaya çıkmaktadır.
[quick-content]
Dünya genelinde son yıllarda oldukça sık rastlanan obezite problemi kısaca kilo alma ve alınan kiloları verememe durumu olarak tanımlanmaktadır. Bunun yanı sıra vücutta cilt altı yağlanmanın yanı sıra aynı zamanda iç organların da yağlanması söz konusudur. Obezite genel sağlık durumunu ve psikolojik durumu önemli derecede olumsuz etkileyen, diyabet, hipertansiyon, aterosklerotik damar hastalıkları, iskemik kalp hastalıkları gibi birçok hastalıklara zemin hazırlayarak insanın yaşam süresini kısaltan ciddi bir durumdur.
Obezitenin sıklıkla görüldüğü toplumlar gelişmiş ve gelişmekte olan toplumlardır.
Hangi Faktörler Obeziteye Neden Olur?
Teknolojik gelişmeler ve insanların bu gelişmeleri yaşam tarzına katması çeşitli fiziksel aktiviteleri minimum düzeye indirgemesine sebep olmuştur. Bu nedenle hareketsizlik problemi ortaya çıkmaktadır. Hareketsizlik sonucunda yeteri kadar enerji harcanamamakta ve bu durumda alınan gıdalar vücutta yağ olarak birikmektedir. Aynı zamanda özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanların açık hava yerine büyük ve kapalı binalarda yaşamlarını sürdürmesi, oturarak çalışma, stres faktörleri ve genetik faktörler de obezite hastalığını iyice tetiklemektedir.
Obezite Tanısı
Obezite tanısı günümüzde vücut kitle indeksinin hesaplanması sonucunda konulabilmektedir. Vücut kitle indeksinin 30 ve üzeri olması obezite tanısının konulması için yeterlidir. VKİ’nin hesaplanması ve çıkan sonuç aynı zamanda problemin derecesinide belirlediğinden buna bağlı olarak tedavi yöntemlerinin uygulanması içinde bir gösterge olmaktadır.
Vücut kitle indeksinin hesaplanması sonucunda sonucun 30 – 35 çıkması 1. Derece obez, 35 – 40 çıkması 2. Derece obez, 40’ın üzerinde çıkması ise 3. Derece obez (morbid obez) olarak tanımlanmaktadır. Obezite probleminin farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler; obezitenin derecesine göre saptanmaktadır.
Obezite Nasıl Tedavi Edilir?
Obezite hastalığının cerrahi dışı ve cerrahi tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler tıbbi diyet tedavisi, teröpatik egzersiz tedavisi, ilaç tedavisi ve bariatrik cerrahi yöntemi ile ameliyattır.
Cerrahi dışı yöntemlerin fayda sağlamadığı durumlarda cerrahi tedavi yöntemine (obezite ameliyatlarına) başvurulmaktadır.
1. Tıbbi Diyet Tedavisi (Diyet Tedavisi)
Tıbbi beslenme, obezite tedavisinde önemli bir rol oynar. Bu beslenme yöntemi ile;
• Büyüme doğrultusunda vücut ağırlığının istenilen seviyeye düşürülmesi hedeflenir. Tedavi prosedürleri her kişi için ayrı yapılır.
• Tedavi için kullanılan zayıflama diyetleri, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun olmalıdır.
• Terapötik beslenmenin amacı, bir kişiye doğru beslenme alışkanlığı kazandırmak ve yaşamı boyunca sürdürmektir.
2. Terapatik Egzersiz
Bu tedavinin amacı, fiziksel aktivite nedeniyle yağ dokusunu ve karın yağını azaltmaktır. Terapötik egzersiz, terapötik beslenmenin destekleyicisi bir yöntemidir. Egzersiz tedavisi kilo alımını önler ve obezite sorunu olan hastaları zayıflatır.
Egzersizle tedavi ederken, yetişkinler her gün 30 ila 45 dakika arasında egzersiz yapmalıdır. Orta hızda düzenli yürüyüşler terapatik tedavinin ana faktörleridir. Terapatik tedavi, obeziteden muzdarip bir kişinin her gün fiziksel olarak hareket etmesini sağlamayı amaçlar.
Obez olan insanlar için önerilen egzersiz programı kişiselleştirilmelidir. Aynı zamanda, program sıkıcı olmamalı ve bir kişinin günlük yaşam alışkanlıklarına uygun olarak uygulanmalıdır.
3. İlaç Tedavisi
Obez kişilerin farmakolojik tedavisinde kullanılan ilaçlar, sadece bir doktor gözetiminde kullanılmalıdır. Bilinçsiz ilaçlar birçok yan etkiye neden olabilir. Kullanılan ilaçların sağlık güvenliği belirlenmeli, şişmanlığın nedenine uygun olmalı ve bağımlılık yapmamalıdır. Bir ilaç bağımlılığını başarılı bir şekilde tedavi etmek için hasta tıbbi beslenmeye ve egzersiz terapisine devam etmelidir. Doktoru düzenli olarak ziyaret etmek de çok önemlidir.
Obezitenin Bariatrik Cerrahi ile Tedavisi
Cerrahi tedavinin temel amacı, gıda ile alınan gıda miktarını azaltmak, hastanın iştahını bastırmak ve bazı gıdaların emilimine engel olmaktır. Tüm bu işlemlerin temel amacı, bir kişinin daha az besin maddesi ile daha kolay doymasını sağlamaktır, çünkü günlük enerji alımı sınırlı olacaktır, böylece bir kişi yağ rezervlerini yakmaya ve dolayısıyla kilo vermeye başlayacaktır.
Obezite cerrahisi’nin % 95 başarı elde etmesinin nedeni ve bilinen kilo verme yöntemleri arasında en etkili tedavi yöntemi olması; kişinin kişisel tercihlerinden ziyade mide hacminin azaltılarak alınan gıdaların azaltılmasına ve alınan gıdaların sindirim sisteminden emilmesinin kontrolüne bağlıdır. Zira, ameliyattan kısa bir süre sonra, kişi az bir miktar yemek yemesine ragmen doymuş olur ve açlık hissetmez. Bu nedenle, obezite cerrahisi kilo vermenin en başarılı ve kalıcı yöntemidir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Duodenal Switch Ameliyatı (Bilio-Pankreatik Diversiyon)
Duodenal switch ameliyatı obezite cerrahisinde en etkin yöntemdir. Kalıcı kilo verme, yandaş hastalıkların düzelmesi değerlendirildiğinde ve özellikle Tip 2 diyabetin kontrolünde tartışılmaz üstünlüğü vardır.
Devamını OkuLaparoskopik Tüp Mide Ameliyatı
Laparoskopik bir prosedürde, cerrahlar kanülle (dar ve tüp şeklindeki araçla) karna girebilmek için küçük kesiler yaparlar. Küçük bir video kameraya bağlı olan laparoskop, bu kanüller aracılığıyla içeri sokulur.
Devamını Okuİstanbul Obezite Cerrahisi
Obezite cerrahisi, obez hastalarının sağlıklarına kavuşabilmeleri için gıda alımlarının ve besin emilimlerinin değiştirilmesi (azaltılması) için yapılan operasyonlardır.
Devamını Oku