0 Oy
Laparoskopi, ameliyat esnasında hastaların karın boşluğuna kamera ile girilerek organların karında geniş bir kesi açılmadan da görüntülenebilmesini sağlayan bir işlemdir.
Kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopi ameliyatı özellikle karında geniş bir kesi açılmamasından ötürü daha az ağrı, hızlı bir iyileşme süreci ve kozmetik açıdan da olumlu bir sonuç gibi avantajlar sağlamaktadır.
Laparoskopik kist ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilir ve işlem sırasında kullanılan aletlerin tümü teleskopiktir. Bu sayede özellikle basit olan yumurtalık kistleri kolayca alınabilmektedir. İyi huylu yumurtalık kistlerinde çoğunlukla laparoskopik cerrahi yöntem tercih edilmektedir. Hastada köytü huylu kist olması durumunda ise açık ameliyat uygulanmaktadır.
Laparoskopik operasyon için hastanın kistinin bulunduğu bölge, kistin durumu ve ne olduğu önemli olmaktadır. Yani çikolara kisti mi yoksa polikistik over durumlardan kaynaklı bir kist mi olduğu ayrımına dikkat edilir. Kistlerin birden fazla olması ve yumurtalıkların derinliklerinde olmaları durumunda çıkartılmaları daha zor olmaktadır. Bu tür kistlere sağlam olan yumurta dokularına dokunulmaması için laparoskopik cerrahi uygulanmaktadır.
Laparoskopik kist ameliyatı, hastanın göbek deliğinin hemen 10 cm kadar altından uygulanır. Bu bölgeden 10 cm çaplarında bir boru yardımı ile hastanın karın bölgesinden içeri girilir. Cerrahın gerekli görmesi durumunda açılan başka küçük kesi veya kesiler ile diğer aletler de karın bölgesinden içeri ilerletilebilir. Ameliyat süresi kistin durumuna göre kısa veya uzun sürebilmektedir.
Laparoskopik Kist Ameliyatı Sonrası
Laparoskopik kist ameliyatından sonra iyileşme süreci ameliyatın derecesine ve hastanın kendini nasıl hissettiğine bağlı olarak değişmektedir.
Otomobil kullanmak, basit işler ve egzersizler gibi ağır efor istemeyen günlük faaliyetlere dönüş süresi çoğunlukla 3-7 gün arası olarak görülmektedir. Yoğun egzersizler veya spora ise 3-4 hafta içinde tekrar başlanabilmektedir.
Laparoskopik kist ameliyatından sonra cinsel ilişkiye yeniden başlama süresi de ameliyatın derecesine bağlı olmakla birlikte çoğunlukla ilişkiden önce 3-4 hafta beklenmesi önerilmelidir.
Laparoskopik kist ameliyatından sonra çoğu kadında vajinal kanama veya akıntı gözlenmesi normaldir. Bu süreçte tampon kullanmaması gerekmektedir.
Yorum Yap
İletişim Bilgileriniz Hiçbir Şekilde Paylaşılmayacaktır. * lı Alanları Doldurmak Zorunludur.