0 Oy
Safra kesesi, karaciğerin altında duran ve sağ üst karında bulunan armut biçimindeki organdır. Safra kesesinin vücutta amacı safrayı depolamaktır. Safra, safra kanalı ile onikiparmak bağırsağına iletilen bir sıvıdır. Besinler safranın yardımıyla sindirilir. Besinleri ayrıştırmak ve sindirmek amacıyla yağlı bölümleri hem ayırır hem de ufak parçalar halinde böler.
Gün içerisinde 1, 5 litre kadar safra sentezlenir. Karaciğerde üretilen safranın çoğunluğu, safra kesesinde bir araya gelir. Safra kesesinde depoya atılan safrada sıvı kısım emilir. Besin alındıktan sonra safra kesesi uyarılarak, kese içindeki safra onikiparmak bağırsağına iletilir.
Safra Kesesinde Taş Oluşumu
Safra kesesinde taş hemen her toplumda 7 ya da 8 kişiden birinde ileri yaşlarda olabilir. Safra kesesinde taş olduğunda görülen şikayetler karnın sağ üst kısmında ağrı ya da bulantıdır. Bazı durumlarda kusma da görülebilir. Ağrılar çoğunlukla 1 saat içerisinde başlar, 3 ya da 4 saat boyunca sürer. Yaklaşık 2 saat içerisinde de geçer. Şikayetlere ateş ve iştahsızlık da eşlik ediyorsa, enfeksiyondan şüphelenilebilir. Eğer safra kesesinin içindeki taşlar, ana safra kanalına düşerse – ki bu olay çok sık rastlanılan bir durum değildir- o zaman sarılık gelişebilir.
Eğer kişide yaşanan rahatsızlıklar, safra kesesinde taş olduğunu düşündürüyorsa, ultrasonografi ile tanı konulabilir. Eğer kişinin safra kesesinde taş bulunduysa, ancak hiçbir şikâyeti yoksa, taşların boyutu küçük ise, safra kesesinde taşın tedavisi yapılmasa da olur. Bunların dışında safra kesesinde taş yerine çamur olması da iltihaplanmaya sebep olabilir.
Hamilelikte Safra Kesesinde Taş
Hamilelik döneminde safra kesesi ile safra yollarının çapları büyür ve yavaş çalışırlar. Östrojen ve progesteron sebebiyle safra kesesinde çamur olma sıklığı artışa geçer. Bu durumda hamileliğin hangi aşamada olduğu çok önemlidir. Eğer hamileliğin ilk trimesterindeyse ve hastada bulantı, ağrı gibi şikayetler varsa, mutlaka gözetim altına alınır. Kişiye gerekli tetkikler yapılır. Safra kesesinde iltihaplanma riski varsa, tedavi seçenekleri gözden geçirilir. Ameliyat olunması gerekiyorsa, anne ve çocuk üzerinde olumsuz etkisi olup olmayacağı değerlendirilir.
İkinci trimesterde ise safra yollarında genişleme belirgin hale gelir. Bu da enfeksiyon riskini artırır. Ve son trimesterde ise eğer safra kesesindeki taş rahatsız etmiyorsa ve boyutları da küçükse, doğuma kadar tedavi ertelenebilir. Safra kesesinde iltihap oluştuysa, hasta mutlaka hastaneye yatırılmalıdır. Ayrıca tedavisi sağlanmalıdır.
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle, safra kesesi ameliyatları büyük oranda, kapalı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem sayesinde, hastalar hızlı bir şekilde günlük yaşamlarına geri dönebilmektedir.
Yorum Yap
İletişim Bilgileriniz Hiçbir Şekilde Paylaşılmayacaktır. * lı Alanları Doldurmak Zorunludur.