meme kanseri

Meme Kanseri Tedavisi

0 Oy

Meme kanserinden önce kanser nedir sorusunun cevabını aramak konunun daha iyi anlaşılması açısında faydalı olacaktır. Kanser kelimesi İngilizce yengeç kelimesinden türetilen bir kelimedir. Yengeç yapısal olarak düşmanını kıskaçları ile yakaldıktan sonra yavaş yavaş kemirerek yemektedir. Kanser de vücudun neresinde görülürse görülsün tedavi edilmediği sürece insanı giderek zayıflatarak halsiz düşürmekte ve zayıflatmaktadır. Vücudun tüm organları bilindiği üzere hücrelerden oluşmaktadır. Hücreler bir düzen içerisinde bölünebilme yeteniğine sahiptir ancak düzenli bir şekilde bölünme işlemi yürütülemediğinde kanser açığa çıkmaktadır.

Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri, meme dokusunu meydana getiren hücrelerin kontrolü sağlanmadan çoğalması anlamına gelmektedir. Vücutta bulunan hücrelerin çekirdeğinde hücrelerin normak büyümesini ve sağlıklı olmasının kontrolünü sağlayan genler vardır. Bu genler, hücrelerin çoğalmalarında görev alır. Elbette bu genler radyasyon ve çevre etkenleri gibi çeşitli faktörlere göre bozulma meydana gelebilir.

Meme Kanseri Belirtileri

Günümüzde tüm dünyada 8 kadından 1'inde hayatlarının bir döneminde meme kanseri gelişebilmeledir. Bununla birlikte her 30 kadından biri ise meme kanseri nedeni ile yaşamını yitirmektedir.

Kadınlarda görülen kanser türleri arasında ilk sırada olan meme kanseri belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir;

  •  Memede kitle 

  •  Koltuk altında kitle

  •  Ağrı

  •  Meme başında akıntı

  •  Meme dokusunda ve cildinde değişiklikler

  •  Meme başının içe çekilmesi

  •  Memede büyüme ya da şekil bozukluğu

  •  Kemik ağrıları

Meme Kanseri Nedenleri

Meme kanseri nedenleri arasında en önemli faktör; genetiktir. Ailede meme kanseri ya da başka kanser türlerinin görülmesi kişide meme kanseri açısından risk faktörü oluşturmaktadır. Aynı zamanda radyasyona maruz kalma, kimyasal madde ve gazlara maruz kalma, kişinin bağışıklık sisteminin zayıf olması, sigara ve alkol tüketmesi meme kanseri nedenleri arasında sayılabilmektedir.

Meme Kanseri Tanısı

Meme kanseri günümüzde birçok kadının risk grubunda olduğu bir hastalıktır. Bu nedenle birçok çalışma ve proje ile meme kanseri hakkında bilgilendirmeler yapılmaktadır. Kadınların memelerini her adet dönemi sonrasında elle muayene etmesi ve bununla birlikte gözlemledikleri herhangi bir farklılıkta mutlaka ertelemeden doktora başvurmaları gerekmektedir. Bununla birlikte 40 yaşından sonra her kadının 6 ayda bir mutlaka meme radyolojisi tekniklerinden faydalanılarak erken tanı yöntemlerine başvurmaları gerekmektedir. 

Meme kanseri tanısında kullanılan yöntemler; elle muayene,mamografi, dijital mamografi ve MR gibi yüksek teknolojik görüntüleme cihazlarıdır. Özellikle risk grubunda yer alan kadınların rutin kontrollerini aksatmamaları gerekmektedir.

Meme Kanseri Tedavisinde Yöntemler

Meme kanseri, dünya genelinde kadınlarda oluşan en yaygın kanser türü olarak bilinmektedir. Tüm kanserler içinde bakılırsa, akciğer kanserinin ardından gelen en yaygın kanser türüdür. Verilere göre, meme kanseri her 8 kadından bir tanesinin hayatının herhangi bir zamanında oluşabilmektedir. Meme kanserinin nedeniyle ilgili net bir veriden bahsedilemese de genetik özellikler, kötü beslenme, kişinin sosyo-ekonomik durumu, adet düzeni, doğum kontrol hapları ve doğumlar gibi etkenler belirleyici olabilir.

Meme kanserinde erken teşhis, kişilerin hayatını yüzde 90 oranında kurtarabilmektedir. Bu nedenle düzenli meme kontrolü çok büyük önem taşımaktadır. Kişiler, kendi memesini elle kontrol etmeli ve herhangi bir sertlik fark ederlerse vakit kaybetmeden mutlaka doktorlarına danışmalılar.  Meme kanseri, meme dokusunun içerisindeki süt kanallarında gelişen kanser hücreleridir. Meme kanserlerinin ortalama yüzde 80’i memede süt kanallarında oluşmaktadır. Kansere sebep olan hücrelerin büyümesi uzun sürer. Fakat büyüdükten sonra da kanser hücreleri lenfler ve kan aracılığıyla, vücudun diğer bölümlerine yayılabilmektedir.

Meme kanseri kadınlar kadar olmasa da erkeklerde de görülebilmektedir. Üstelik erkeklerde kanser hücrelerinin çoğalması daha hızlı gelişir. Meme kanserinin ortaya çıkma ihtimali kadınlarda yaş ilerledikçe artmaktadır. Genel olarak 50-70 yaş aralığında daha sık gelişen meme kanseri anne ya da kardeşte varsa risk 3 kat artar. Ailesinde meme kanseri olan kadınlar, 40 yaş itibariyle düzenli olarak kontrol yaptırmalıdır.

Günümüzde, meme kanserinin tedavisinde oldukça önemli aşamalar kaydedilmiştir. Kanserin erken teşhis edilmesi sayesinde yüzde 100 başarı ile sonuçlanan meme kanseri tedavisi mümkün hale gelmiştir.

Meme Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Meme kanseri tedavisi hastalığın evresine, hastanın özelliklerine ve hastanın genel sağlığına bağlı olarak bir veya birden fazla tedavi seçeneğini içerebilmektedir. 

Meme kanseri tedavisinde uygulanan standart tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir:

  • Cerrahi tedavi

  • Radyoterapi 

  • Kemoterapi

  • Hormonoterapi

Cerrahi tedavi, hastalığın tedavisindeki ilk aşamadır. Kanserli dokunun cerrahi olarak çıkartılması işlemidir. Bu işlem memenın alınmadan korunmasına yönelik ya da memenin tümünün alınmasına yönelik olabilmektedir. 

Radyoterapi yani ışın tedavisi, X-ışınlarının, cerrahi müdahaleden sonra kanser hücrelerinin kalmış olma ihtimaline karşı meme bölgesine ve koltuk altına uygulanması işlemidir. Işın tedavisi genelde 4-5 hafta boyunca haftanın 5 günü şeklinde uygulanır.

Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürücü ilaçlar ile gerçekleştirilen tedavi yöntemidir. Bu ilaçlar ağızdan veya damardan alınabilmektedir. Kemoterapi kürler halinde verildiği için toplamda 3 ile 5 aylık bir süreçtir. Hastada kanserli hücre kalmamış olsa bile koruyucu önem olarak ilaç tedavisi bir süre uygulanmaktadır. 

Hormonoterapi yani hormon tedavisi, östrojenin kanser hücresinin büyümesine yol açan meme kanseri tiplerinde östrojen etkisinin ortadan kaldırılarak kanserin büyümesinin önlenmesi amacı ile uygulanan tedavi yöntemidir. 

Meme kanserinin standart tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir;

Cerrahi tedavi: Meme kanseri tedavisine kanserli dokunun cerrahi olarak çıkartılması ile başlanır. Bu işlem memenin alınmadan korunmasına yönelik ve memenin tümünün alınmasına yönelik olmak üzere iki türde olabilmektedir. Memenin tümünün alınması durumunda plastik cerrahi teknikler ile memenin yeniden inşası mümkün olmaktadır.

Işın tedavisi: Diğer adı radyoterapi olan ışın tedavisi, X-ışınlarının meme bölgesine ve koltuk altına uygulanması işlemidir. Radyoterapinin yan etkileri arasında halsizlik, memede şişme ve ağrı hissi, deride hassasiyet gibi semptomlar bulunmaktadır. Bu yan etkiler zamanla(yaklaşık bir yıl) kendiliğinden kaybolmaktadırlar.

Kemoterapi: İlaç tedavisi anlamına gelen kemoterapi, kanser hücrelerini öldürücü özellikteki ilaçlarla uygulanan tedavi anlamına gelmektedir. Bazı vakalarda cerrahi tedaviye ek olarak, ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir. İlaç tedavisine yanı zamanda kişide kansere dair bir belirti kalmamış olsa bile koruyucu önlem olarak başvurulabilmektedir.

Hormon Tedavisi: Bazı meme kanseri hücreleri, östrojen hormonuna karşı duyarlı olmaktadırlar. Östrojen hormonunun bu kanser hücrelerinin büyümesine neden olduğu durumlarda hastaya hormon tedavisi uygulanarak östrojenin etkisi azaltılır ve kanserin tekrar  gelişmesi önlenir.

Meme Kanseri Tedavisi Öncesi Yaşam

Meme kanseri ameliyatı öncesinde dikkat edilmesi gereken prosedürler aşağıdaki gibi olmaktadır: 

  • Ameliyattan 6-8 saat kadar önce yiyecek ve içecek tüketilmemelidir. Ameliyat esnasında midenin boş olması gerekmektedir. Sabah ameliyat olacak bir hasta geceden itibaren su dahi içmemelidir.

  • Ameliyattan önceki günlerde anesteziden etkilenilmemesi için sindirilmesi kolay olan ve lif bakımından zengin gıdalar tüketilmelidir.

  • Ameliyattan önce kilo verme amaçlı diyetler uygulanmamalıdır.

  • Ameliyattan önce aksi belirtilmedikçe banyo yapılması önerilmektedir. Ameliyattan sonraki birkaç gün hastanın banyo yapması mümkün olmayacaktır.

  • Ameliyattan bir hafta önce sigara kullanımı bırakılmalıdır.

  • Ameliyatın planlanmasının ardından alkol tüketimi bırakılmalıdır.

  • Ameliyattan bir hafta kadar önce aspirin gibi kanı sulandırıcı ilaçların kullanımı bırakılmalıdır.

Meme Kanseri Tedavisi Sonrası Takip

Meme koruyucu cerrahinin bitiminin ardından hastaya 4 ile 6 ay arasında mamofrafi çekilmektedir. Sonrasında ise mamografi çekimi her yıl tekrarlanmaktadır. Mamografi tedavinin bitiminden sonra ilk 3 yılda 3 ayda bir, 4. ve 5. yıllarda 6 ayda bir, 5. yıldan sonra ise bir fiziksel muayene ve mamografi uygulanması önerilmektedir.

Meme kanseri tedavisi ile ilgili yapılan araştırmalar meme kanseri tedavisinde beslenmenin %30-40 oranında etkili olduğunu göstermektedir. Kişinin ideal kilosunda olması ve dengeli beslenmesi meme kanseri tedavisinden sonraki süreçte hastalığın nüks riskini düşürmektedir. Yani meme kanserinden korunmak için beslenme dikkat edilecek unsurlar arasında başta gelmektedir. 

Meme kanseri tedavisinden sonraki süreçte hastaların egzersiz yapması da önemli olmaktadır. Egzersiz yapmaktaki temel amaç hastanın hastanın en kısa sürede normal hayata dönmesini sağlamaktadır. Egzersiz, kişinin tedaviden sonraki yorgunluğunu ve zayıflığını gidererek kendinisini iyi hissetmesine katkıda bulunmaktadır.

Meme Kanseri Tedavisinde Risk Faktörleri

Meme kanseri konusunda yetişkin her kadının risk faktörlerini bilip kendini değerlendirmesi gerekmektedir. Meme kanserinde risk grubu içerisindeki durumlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Alkol ve sigara kullanımı

  • Geç anne olma yaşı

  • Erken adet görme

  • Geç menopoza girme

  • Menopoz

  • Ailede meme kanseri görülmesi

  • Daha önce farklı bir bölgede kanser görülmesi

  • Doğum sonrasında emzirme döneminin kısa olması

Meme Kanserinde Estetik Cerrahi

Meme kanseri teşhisi sonrasında çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Günümüzde meme kanserinin tedavisi için genellikle cerrahi yöntemler tercih edilmektedir. Bölgenin kanserli hücreden arındırılması için gerçekleştirilen ameliyatta çoğu zaman memenin tamamı alınmaktadır. Bu durum kadınlar için hem fizyolojik hem de psikolojik sorunlar açığa çıkarabilmektedir. Bu nedenle meme kanseri ameliyatı sonrasında doktorun önerdiği zaman diliminde estetik cerrahi yöntemlerinden biri olan meme protezi ameliyatı gerçekleştirilebilmektedir. 

Memedeki̇ Her Ki̇tle Kanser mi̇di̇r?

Memedeki her kitle kanser değildir. Özellikle 25-45 yaş arası hanımlarda çok gördüğümüz fibrokistik mastopati diye tanımladığımız aslında bizim tarafımızdan bile ciddi hastalık olarak yorumlanmayan ama halk arasında ciddi endişelere, korkulara yol açan ve sanki çok ciddi bir olay varmış gibi algılanan bir hastalık var. Sertlikleri kitle gibi algılıyor hastalarımız aslında bu sertlikler memenin doğal sertlikleridir. Tabi kişiden kişiye memenin sertliği değiştiği için kişinin kendini muayene etmesiyle zaman içeresindeki en ufacık bir değişikliği doktora gelmeden kişi kendisi algılayabilir. Gerçek anlamda kitle diyebilmemiz için, sanki bir pirinç ya da bulgur torbasının içerisinde bir nohut ya da bir fındık tanesi gibi ayrı bir şey geliyorsa bu bizim için kitledir.

Tabi kitlenin kontörleri dediğimiz çevresinin şekli, uzanımı da bunun bize iyi veya kötü olduğu hakkında bilgi vermektedir. Eğer çok düzgün misket gibi elimizin altında yuvarlanan bir şey ise bu %90 olasılıkla kötü bir şey değildir endişe etmeye gerek yoktur. Bunlar ya kisttirler ya da fibroadenom dediğimiz iyi huylu urlardır. Bir ultrasonla bunlar çok rahatlıkla anlaşılabilmektedir.

Meme Kanseri Ameliyatı

Meme kanseri ameliyatı meme koruyucu cerrahi ve mastektomi olarak iki farklı şekilde uygulanabilmektedir. Hastalığın evresi, kanserli hücrenin ne kadarlık bir alanı kapladığı, hastanın bağışıklık sisteminin durumu göz önüne alınarak doktor hangi ameliyat türünü uygulayacağına karar vermektedir. Bu ameliyat türleri şu şekildedir;

Meme Koruyucu Cerrahi Yöntemleri

Lumpektomi; memedeki kitle ile kitlenin etrafındaki dokuların alınması işlemidir. Daha sonrasında radyoterapi ya da kemoterapi uygulamaları gerçekleştirilmektedir. 

Kadranektomi; Memenin yaklaşık dörtte biri alınmakta ve sonrasında radyoterapi ile kemoterapi uygulamaları gerçekleştirilmektedir. 

Mastektomi; Memenin tamamının alınması işlemidir. Basit, cilt koruyucu, nodifiye radikal ve readikal gibi türleri bulunmaktadır. Hastanın ihtiyacına göre ameliyat şekillenmektedir. 

Meme Kanseri Ameliyatı Sonrası Süreç

Meme kanseri ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır. Bunların en önemlisi hastanın sigara kullanmaması, alkol ve mümkün olduğunca glikoz içeren gıdalar tüketmemesi, kendisine stresten uzak bir yaşam tarzı oluşturmasıdır. Bilindiği gibi kanser hücreleri glikoz ile beslenmektedir. Aynı zamanda dengeli beslenmek ve spor yapmak da vücut direncini korumada en büyük etkendir. Kimyasal maddelerin kullanılmaması, glikoz içeren ve paketlenmiş gıdaların tüketilmemesi gerekmektedir.

Ameliyat sonrasında gerekli kontrol ve destekleyici tedavi yöntemlerinin de aksatılmaması gerekmektedir.

Yorum Yap

İletişim Bilgileriniz Hiçbir Şekilde Paylaşılmayacaktır. * lı Alanları Doldurmak Zorunludur.

E-Bülten’ e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...

Web sitesinde yer alan içeriklerin tamamı bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi yöntemleri için mutlaka doktorunuza başvurunuz...
COPYRIGHT © 2018 - TÜM HAKLARI SAKLIDIR
Reflux Surgery Reflü Belirtileri Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir Gastrik Bypass Ameliyatı