0 Oy
Reflü Nedir?
Genelde gastrik reflü olarak bilinen gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), yemek borusuna geri dönen yemeğin ve mide asidinin yağtığı tahrişin bir sonucu olarak oluşan bir durumdur. Midenin içeriği, genellikle asit, bazen safra ve pankreas sıvıları içermekte ve yemek borusuna geri kaçabilmekte, yemek borusu ile uzun süreli temas yemek borusunun kendi savunmasını kaybetmesine neden olabilmektedir. Bunların sonucunda da tedavisi oldukça uzun süren reflü hastalığı ortaya çıkmaktadır. Oldukça yaygın olan bu hastalık genellikle mide ağrısı ile boğaz ve sternumun arkasında yanma hissi olarak kendini göstermektedir. Yeme bozuklukları, aşırı stres ve kötü yaşam koşulları reflü hastalığının gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır.
İçindekiler
Yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen reflü, toplumumuzun yaygın sağlık sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu şikayetler ile karşı karşıya kalan insanların yaşam kaliteleri önemli derecede düşmektedir. Ağızda acı-ekşi bir su, yemek borusu ve midede yanma, göğüs ağrısı, ağız kokusu, ses kısıklığı ve öküsürük reflü hastalığının açığa açıkardığı başlıca şikayetler arasındadır.
Tüketilen Yiyeceklere Dikkat Edin!
Yağlı içerikler, özellikle mide sıvısının yemek borusuna geri kaçmasını arttırmaktadır. Bu nedenle aşırı yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Aynı zamanda transyağ içeren fastfood yiyecekler, cips, kraker, kavrulmuş kuru yemiş gibi hazır ve paketlenmiş ürünlerde bulunan sağlıksız yağlar da reflü hastalığının şikayetlerinin artmasına neden olmaktadır. Taze sebze ve meyveler ile sağlıklı yağların tüketilmesine dikkat edilmelidir. Soğan, sarımsak, baharatlı yiyecekler ve kafein ile asit içeren içeceklerin tüketilmemesine de dikkat edilmelidir.
İdeal kilonun üzerinde olan kişilerde reflü hastalığının açığa çıkma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle ideal kilonun korunması ya da ideal kiloya ulaşılması da reflü hastalığının önüne geçilmesinde önemlidir.
Gün içerisinde tüketilen öğünlerin arası sık olmalıdır ve az miktarda gıda alınmalıdır. Yemek yerken konuşulması da mide içerisindeki hava miktarını arttırması nedeni ile önerilmemektedir.
Stressiz Bir Yaşam Alanı
Stres her hastalıkta olduğu gibi reflü hastalığında da önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle özellikle reflü tanısı konulan hastaların stresten ve stres faktörlerinden olabildiğince uzak olmaları önerilmektedir.
Hareketsiz yaşam tarzının reflü şikayetlerini arttırdığı belirlenmiştir. Bu doğrultuda özellikle yemeklerden sonra kısa yürüyüşler planlanmalı ve egzersiz programları aksatılmamalıdır.
Reflü Belirtileri Nelerdir?
Mide ağrısı ve göğüste yanma gibi şikayetlerle seyreden reflü hastalığı günümüzde en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Reflü ile Gastrit problemlerinin belirtileri birbirine benzerlik göstermektedir. Her iki problemin arasındaki fark; reflü probleminin şikayetlerinin özellikle yemekten sonra açığa çıkmasıdır. Reflü probleminin belirtilerinin yaşanması durumunda ertelemeden alanında uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Bu semptomlara dikkat:
- Göğsün ön kısmında yanma
- Ağız kokusu
- Geğirme
- Ses kısıklığı
- Boğaz yangı hissi
- Kalıcı öksürük
- Yutkunma zorluğu
- Astım tedavisinde zorlanma
- Tedaviye cevap vermeyen larenjit ve farenjit
Yukarıdaki şikayetlerin söz konusu olması durumunda reflü tanısının konulması oldukça kolaydır. Öte yandan, bu gibi sorunları yaşayan hastalar, şikayetlerinden en kısa zamanda kurtulmak için uzman desteği yerine keyfi reflü ilaçlarına başvurabilmektedir. Ancak bu reçetesiz satılan ilaçlar vücuda ciddi zarar verebilmekte; yaşanılan şikayetlerin şiddetini daha da arttırabilmektedir
Reflü Hastalığının Teşhisi
Reflü hastalığının tanı sürecinde hastanın genel sağlık durumu değerlendirilmektedir. Aynı zamanda çeşitli fizik muayene ve radyolojik incelemeler uygulanmaktadır. Reflü tanısında günümüzde en sık başvurulan yöntemler; endoskopi, manometri, impedans ve pHmetri’dir. Bu yöntemler ile reflü hastalığının tanısı konulmakta ve derecesi değerlendirilmektedir.
Reflü Hastalığında Tedavi
Reflü hastalığında başlıca tedavi; yaşam tarzının yeniden düzenlenmesi, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve stressiz bir yaşam tarzının benimsenmesidir. Bununla birlikte reflü probleminin tedavisinde genellikleuygulanan ilaçla tedavi yöntemleridir. Bu yöntemlerin fayda sağlamadığı durumlarda ve özellikle mide fıtığı ile birlikte olduğu zaman reflü için ameliyat planlamak gerekebilmektedir.
Yorum Yap
İletişim Bilgileriniz Hiçbir Şekilde Paylaşılmayacaktır. * lı Alanları Doldurmak Zorunludur.